Händelser

 

Läs om gamlahändelserVägbelysningen byggdes efter byavägen


Vägbelysning omkring 1953
En viktig satsning gjorde byn, när man arbetade för att ha pengar och material till vägbelysningen som skulle uppföras efter byvägen. Byborna fick själva hugga stolpar och även sätta upp dem. Stolparna togs från egen skog. Men det behövdes pengar till bl.a. armaturer. Man samlade in pengar i byn till detta. Det mesta arbetet med insamlingen gjordes av byns kvinnor som även anordnade danser i byskolan med bl.a. försäljning av kaffe med dopp och smörgåsar. Kommunen skötte monteringen och uppsättningen av armaturen. Omkring 1953 fick byborna uppleva tillfredställelsen att se vägbelysningen tändas längs byns kilometerlånga vägslinga.

Ture Larsson Auna, 
på 1930-40-talet


Jakten på fjälldesperadon
 I slutet av februari 1951 deltog polisman , Ture Larsson (Auna), (ursprung Knabben, Kåikul) i jakten på den norske s.k. ”Fjälldesperadon”, Torbjörn Hansen.
I trakten kring Vaisaloukta och Akkatsstugan följde Ture samt flera polismän från Jokkmokk, bl. a Torsten Gustafsson, samt norsk polis, i mördarens spår. Hansen fångades och flögs till Gällivare lasarett. Han dömdes skyldig till allt han gjort, men förklarades straffri på grund av psykisk sjukdom.


1975 års Guldhjälmar
-Vattenfalls förnämliga utmärkelse för insatser på skyddsområdet- utdelades av generaldirektören till tre förtjänta vattenfallare, varav skyddsombudet Kjell Mickelsson (Auna), var en av de tre.
(Kjell; med ursprung från och ägare av Kåikul 4:2).


Kjell Mickelsson tar emot Guldhjälmen 1975
Läs artikeln om händelsenHolger Andersson
berättar i en intervju om vad han såg på hemvägen efter en skidtävling han
  1927 deltagit i :
 


"Jag var 16 år då. Då åkte vi nio på kvällen hem och över Soinakberget och de hade börjat bryta ut vägen så man såg rötterna  där. Det tog ett par  år innan det var klart"
 
Den väg Holger pratar om är vägen mellan Vuollerim och Sudok med fortsättning mot Puottaure. 
Den nya vägen innebar enklare och snabbare kontakter mellan byarna. Den nya, "moderna" tiden var på väg.....