Tomas jakt

Tomas egen berättelse

MITT LIVS ÄLGJAKT
Så var det då äntligen dags igen, första dagen på 2002 års älgjakt. Nytt för detta år var att jag äntligen lyckats få med min svåger Johan i jaktlaget. Vi tillbringade natten i vår stuga eftersom det på så vis skulle bli närmare för oss att ta oss till våra pass.

Jag vaknade i gryningen denna höstmorgon full av förväntan inför vad årets älgjakt skulle föra med sig. När jag kokat morgonkaffet och brett frukostmackorna ruskade jag liv i Johan, som inte alls är van vid att stiga upp i ottan. När vi så fått i oss lite i magen var vi redo att möta stortjurarna. Jag och Johan hade blivit tilldelade varsina pass vid en myr som är ett välkänt och säkert tillhåll för älgar. Vi gav oss iväg i skumrasket, glada i hågen med en hel veckas älgjakt framför oss.

Eftersom Johan inte jagat i trakten förr och därför inte hittar så bra skulle jag först visa honom till hans pass och därefter fortsätta vidare till mitt pass. Nu slumpar det sig så att vi i mörkret går lite fel och hamnar vid det torn där jag ska passa först.
För att göra det hela enklare kommer vi överens om att Johan stannar vid det torn jag skulle ha suttit och jag fortsätter vidare till det andra. Det har börjat ljusna nu, och när jag skymtar tornet vid myrkanten får jag se något som omöjligt kan förväxlas med något annat.
Från ingenstans kommer åtta älgben lufsandes, mitt framför ögonen på mig. Dessa åtta älgben visar sig ganska snart vara två älgtjurar, fullt skjutbara. Jag kastar av mig ryggsäcken och tar knästående sikte på en utav tjurarna och lägger av ett skott. Älgen tvärvänder och går tillbaks varpå jag tar sikte och lägger av ännu ett.
Djuret faller och blir liggande inom synhåll. Den andra älgen skenar iväg och nöjd med min fångst tänker jag låta den gå, men så händer något underligt. När älgen nått myrkanten stannar den till och vänder sig om för att betrakta sin vän som ligger och sprattlar. Avståndet till älgen är ungefär 100 meter , jag mantlar om och när älgen går in i en lucka mellan två träd skjuter jag det första skottet. Jag träffar men måste lägga av ytterligare tre skott för att fälla djuret och slutligen ligger även den andra tjuren och sprattlar.
Vilken jaktlycka! Jag har fram till detta ögonblick varit väldigt lugn och sansad, men nu börjar hela min kropp att skälva. Först nu inser jag vad som precis har hänt. En doublé, precis som min farfar gjorde för många, många år sedan på samma jaktmarker.

Jag sänder en tanke till min far och önskar att han varit här och fått vara med om denna otroliga händelse.
Han skulle ha varit väldigt stolt. När jag kommit till sans igen anropar jag övriga medlemmar i jaktlaget och meddelar dem att jakten på vuxna djur för detta år redan nått sitt slut. Tänk vad tillfälligheter kan göra. Johan blev oavsiktligt snuvad på sitt pass och gubbarna i laget fick en kort älgjakt. Jag själv växte som jägare, och fick en oförglömlig upplevelse.

Älg nummer ett var en 16 taggare med skattad slaktvikt på 320- 350 kg . Trofén är beräknad till ungefär 290 poäng, och har ett utlägg på 109 cm . Omkretsen runt rosenstockarna är 20 cm .
Älg nummer två hade 18 taggar och var något mindre och yngre.
Berättat av Tomas Eriksson